Hoe kun je matglazen deuren het beste schoonmaken?

Als we het hebben over het regelmatig schoonmaken van glas, valt er meestal niet zo veel te zeggen. Maar als het gaat om het schoonmaken van matglazen deuren, begint het een beetje ingewikkeld te worden. Dit type glas vereist speciale aandacht en bijzondere zorg. Let dus goed op deze tips voor het onderhoud van matglazen deuren.

Deuren met matglazen panelen
Matglas wordt vervaardigd uit helder glas door in de meeste gevallen het oppervlak met amaril te polijsten. Dit betekent dat het glas geen duidelijk zicht geeft op wat er zich aan de andere kant bevindt, maar het licht wordt wel verstrooid.

De toepassingen zijn net zo gevarieerd als de creativiteit van de gebruiker. Het wordt bijvoorbeeld veel gebruikt om privacy aan ruimtes te geven, die dat nodig hebben, maar die ook licht nodig hebben. De deuren van sommige douches hebben matglazen panelen, evenals bepaalde ramen. Maar hier willen we graag het gebruik van matglas in deuren bespreken.

Matglas in deuren is erg handig. Hoewel het aan elk huis of gebouw een elegant tintje geeft, laat het je door zijn silhouet weten of er iemand buiten staat. Bovendien kunnen mensen van buiten niet naar binnen kijken, waardoor de privacy blijft gewaarborgd.
En natuurlijk moet de ingang van een gebouw goed verlicht zijn en wat is er nou beter dan matglas om het licht binnen te laten?

De beste manieren om matglazen deuren schoon te maken
Bijna iedereen zal het ermee eens zijn dat matglas zowel praktische als esthetische voordelen biedt. Maar als je iets van dit glas in huis hebt, heb je al gemerkt dat het schoonmaken ervan een echte klus kan zijn.
Omdat het oppervlak een zekere porositeit heeft, is het normaal dat er zich meer vuil ophoopt dan in glad glas. En om dat vuil eruit te krijgen, vooral als het vettig is, heb je wel een techniek nodig. Wij zullen je nu de beste methoden voor het reinigen van matglazen deuren laten zien.

1. Gewone glasreiniger
Je kunt een gewone glasreiniger gebruiken, mits:
• Het is een reiniger op basis van alkaline of ammoniak is.
• Het is geen schuurmiddel is omdat dat strepen kan achterlaten.
• Het is niet op basis van citrus is omdat dat minder goed werkt bij het verwijderen van vuil.

Gebruik een spuitfles om een laagje reiniger over het hele glas te verdelen. Gebruik vervolgens een stukje keukenrol om het met cirkelvormige bewegingen te reinigen. Zorg ervoor dat je geen ruimte overslaat en besteed speciale aandacht aan de vuilste gebieden.
Als je in plaats van een stukje keukenrol een handdoek gebruikt, is de kans groot dat er vezels aan het glas blijven kleven, wat natuurlijk totaal averechts werkt. Als het glas echter schoon is, kun je een (droge) handdoek gebruiken om de overtollige reiniger te verwijderen. Probeer geen druk uit te oefenen om de vastgehechte vezels te verwijderen.
Als er om wat voor reden dan ook een streep na het reinigen verschijnt, hoef je je geen zorgen te maken. Neem een stukje keukenrol en wrijf over het gebied totdat de streep is verdwenen.

2. Warm water
Als het op vet aankomt, is dat lastig schoon te maken. Maar maak je maar geen zorgen, het enige wat je hoeft te doen is wat warm water te gebruiken om het op te lossen. Omdat we niet de hele deur nat willen maken, maak je een microvezeldoek vochtig met warm water en wat sop of met wat glazenreiniger.
Wrijf met de vochtige doek over de vetplekken en je zult zien dat je niet eens druk hoeft uit te oefenen. Het opgehoopte vuil komt zo gemakkelijk los, dat het nauwelijks enige moeite kost. Natuurlijk moet je daarna een andere microvezeldoek gebruiken om de resten van de reiniger of het sop te verwijderen.

3. Azijn
Je zult hier niet zo snel aan denken, maar azijn wordt veel voor het schoonmaken gebruikt. Door zijn samenstelling is het perfect voor het verwijderen van allerlei soorten vuil, inclusief vet. Het heeft zelfs nog een ander voordeel: het genereert een glans, die bijna geen ander product kan bereiken.
Los hiervoor een halve liter azijn per tien liter (warm) water op. Je kunt een spuitfles gebruiken om het mengsel gelijkmatig over het glas te verdelen, maar dit is niet strikt noodzakelijk. Als je de niet-glazen delen van de deur niet nat wilt maken, kun je beter een microvezeldoek gebruiken.

Maak de doek vochtig en wrijf het over het glas totdat het vuil loskomt. Veeg het vervolgens na met een vochtige doek om de resten azijn en de geur te verwijderen.